Diabetes Mellitus type 2 (DM2) is een chronische stofwisselingsziekte die gepaard gaat met een te hoog suikergehalte (glucose) in het bloed. Op deze pagina verzamelen we informatie over de aandoening, richtlijnen en verwijzing.
Het lichaam is niet meer in staat om glucose goed te verwerken: omdat er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt of omdat het lichaam ongevoelig is geworden voor de insuline. Insuline is nodig voor het vervoer van glucose uit het bloed naar de lichaamsweefsels. Bij geen of onvoldoende insuline heeft het lichaam moeite om de glucose uit het bloed te krijgen en stijgen de bloedglucosewaarden. Op langere termijn kunnen door de hoge bloedglucosewaardes problemen ontstaan aan het hart (hart- en vaatziekten), ogen (retinopathie), zenuwen (neuropathie) en nieren (nefropathie).
In West-Friesland heeft de huisarts de centrale rol bij de adequate behandeling van DM2. Samen met de Praktijkondersteuner somatiek (POH-S) en de doktersassistent coördineren zij de zorg voor een grote groep DM2-patiënten in de eerste lijn. Essentieel is hierbij de samenwerking en afstemming met andere zorgprofessionals vanuit de tweede lijn, zoals diëtisten, pedicures, podotherapeuten, kaderhuisarts diabetes en specialisten (internisten).
Zorgprogramma
In West-Friesland heeft de huisarts de centrale rol bij de adequate behandeling van DM2. Samen met de Praktijkondersteuner somatiek (POH-S) en de doktersassistent coördineren zij de zorg voor een grote groep DM2-patiënten in de eerste lijn. Essentieel is hierbij de samenwerking en afstemming met andere zorgprofessionals vanuit de tweede lijn, zoals diëtisten, pedicures, podotherapeuten, kaderhuisarts diabetes en specialisten (internisten).
Consultatie en verwijzing
Consultatie expertteam
Wanneer huisartsenpraktijken specifieke, specialistische, niet spoedeisende vragen hebben met betrekking tot de diagnostisering, behandeling en/of doorverwijzing van een chronische patiënt, dan kunnen zij advies vragen aan het expertteam diabetes, welke bestaat uit de kaderhuisarts en praktijkconsulenten. Alle consultatievragen worden beantwoord met een behandel- of verwijsadvies aan de huisarts.
Hoe dient u een consultatie in?
• Patiënt gerelateerde consulten gaan via het KIS (lees hier hoe je een verwijzing/ consultatie in het KIS kunt aanmaken)
• Algemene vragen: 0229 – 259373 of cenxgvwxpbafhyrag@xrgrambetjs.ay
Consultatie kaderhuisarts DM
Behandelt en beantwoordt, samen met de praktijkconsulenten, binnengekomen consulten binnen 1-2 weken.
Expertarts DM: Petra Elders.
Multidisciplinair overleg (MDO)
De kaderhuisarts DM bepaalt of een patiënt wordt ingebracht in het MDO en consulteert bij een complexe casus de internist. Het MDO bestaat uit een praktijkconsulent, kaderhuisarts en internist-endocrinoloog (DLZ) en komt één keer per maand bijeen. Tijdens het MDO wordt – aan de hand van de hulpvraag – een conclusie opgesteld en beleid geadviseerd. Praktijken worden vervolgens schriftelijk geïnformeerd. Het kan zijn dat een patiënt (tijdelijk) wordt overgedragen aan de tweede lijn.
Diëtist
Verwijs een patiënt via het KIS naar een gecontracteerde diëtist vanaf zorgprofiel 3. Er is geen eigen risico en eigen maximum per patiënt op het moment dat er sprake is van medisch noodzakelijke zorg. Voor diëtetiek buiten het zorgprogramma kan maximaal 3 uur gedeclareerd worden. Een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk (als van toepassing).
Podotherapeut/pedicure
Verwijs een patiënt via het KIS naar een gecontracteerde podotherapeut vanaf zorgprofiel 2, de podotherapeut verwijst zo nodig door naar een pedicure. Medisch noodzakelijke voetzorg voor mensen met diabetes wordt alleen vergoed uit de basisverzekering wanneer er risico bestaat op het krijgen van wonden. Pedicurezorg wordt niet vergoed zonder tussenkomst van een podotherapeut.
Documenten en links
Werkinstructies
- Integrale toepassing GLP1 RA (NIEUW aug 22)
- Werkinstructie SGLT2 (NIEUW aug 22)
- Freestyle Libre bij DM2 in de Huisartsenpraktijk
Voetscreening
- Instructiefilm voetscreening uitvoeren – Voetscreening bij Diabetes Mellitus
- Instructiefilm enkel- armindex uitvoeren
- Instructiefilm schoenadvies
- Instructiefilm schoencontrole
- Samenvatting voetzorg afspraken KZWF
- Voetscreening Protocol KZWF versie maart 2022
Folders patiënten
DM en slaap
Behandelrichtlijnen en RTA’s
Behandelrichtlijn
De behandelrichtlijn glykemische instelling DM2 is ontwikkeld door onze kaderhuisarts, ketencoördinator en praktijkconsulenten. De richtlijn bestaat uit:
- Diagnostiek en evaluatie
- Beleid
- Consultatie en verwijzing
De minimale registratiesets vindt je terug op de pagina kwaliteit.
Behandelrichtlijnen
- Diabetes Mellitus type 2
- Aanvulling op de medicamenteuze therapie bij mensen met een zeer hoog risico op (recidief) hart- en vaatziekten (HVZ)
- Chronische nierschade
- Risicoprofilering
Regionale transmurale afspraken (RTA)
Met de specialisten van het Dijklander ziekenhuis zijn afspraken gemaakt over:
Fundusonderzoek
Fundusfoto’s gemaakt door de onderzoeksassistenten van Zorgkoepel West-Friesland worden beoordeeld door de optometristen van Ksyos. Wanneer de uitslag afwijkend is wordt de fundusfoto een tweede keer beoordeeld door een oogarts van Ksyos. Deze extra beoordeling wordt gedaan om onnodige verwijzingen naar de tweede lijn te beperken. Aan deze extra beoordeling zijn kosten verbonden welke worden vergoed vanuit de basisverzekering zonder verrekening met het eigen risico. Hierop is echter één uitzondering. Dit is verzekeraar DSW, bij deze verzekeraar worden deze kosten (E61,10) wel met het eigen risico verrekend. Patiënten worden hierover geïnformeerd door in de uitnodigingsbrief.
De huisartspraktijk ontvangt de uitslag van de foto per edifact bericht in het HIS. Wanneer de foto afwijkend is en een tweede beoordeling van de oogarts van Ksyos heeft plaats gevonden dan ontvangt de praktijk twee edifact berichten. Het advies van de oogarts is hierin leidend.
De uitslag wordt verstuurd als meetwaarden en worden in het HIS gekoppeld aan de juiste NHG-codes.
Uitnodigen fundusscreening door ZWF
Om patienten binnen de juiste termijn te kunnen oproepen moeten een aantal meetwaarden juist en volledig in het HIS geregistreerd staan. Zie handleiding registratie fundus, welke waarden moeten zijn ingevuld en hoe je tussentijdse fundus via het KIS kunt aanvragen.
Handleiding fundusregistratie 2022
Samenvatting veranderingen fundusscreening 2022
Contactgegevens Ksyos
Bij vragen over de uitslag of het niet ontvangen hebben van het edifact bericht kun je bellen met Ksyos.
Telefoonnummer servicedesk oogheelkunde Ksyos: 020 – 2366532
Direct mailadres oogheelkunde support: bbt@xflbf.ay
Ksyos account aanvragen of deactiveren
Documenten
Proces fundusscreening
Handleiding Ksyos fundusscreening
Handleiding gegevens wijziging in Ksyos account
Notificaties wijzigen (mails vanuit Ksyos)
